Notícies

 

Dipsalut ha instal·lat 37 desfibril·ladors a 29 municipis aquest setembre

foto Viladasens

02/10/2012

Dipsalut ha instal·lat 37 desfibril·ladors a 29 municipis aquest setembre

Aquest mes de setembre, Dipsalut ha instal·lat 37 desfibril·ladors fixos a 29 municipis gironins més. Els aparells s’ubiquen en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. S’instal·len sempre a l’exterior per tal de ser accessibles a tothom les 24 hores. Els desfibril•ladors són automàtics i poden ser utilitzats per qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. A més, estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Aquest mes de setembre, Dipsalut ha instal·lat 37 desfibril·ladors fixos a 29 municipis gironins més. Els aparells s’ubiquen en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. S’instal·len sempre a l’exterior per tal de ser accessibles a tothom les 24 hores. Els desfibril·ladors són automàtics i poden ser utilitzats per qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. A més, estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha finalitzat les tasques d’instal·lació dels desfibril·ladors fixos de 29 municipis més. S’han col·locat 37 aparells a les localitats de Biure, Agullana, Cabanes, Vilabertran, Masarac, Sant Climent Sescebes, Rabós, Vilamaniscle, Pau, Bellcaire d’Empordà, Garrigoles, Colera, Portbou, Ultramort, El Far d’Empordà, Vila-sacra, Santa Llogaia d’Àlguema, Esponellà, Sant Julià de Ramis, Camós, Riudarenes, Terrades, Sant Llorenç de la Muga, Albanyà, Beuda, Viladasens, Palau de Santa Eulàlia, Begur i Torroella de Fluvià. El municipi de Biure compta amb un desfibril·lador fix, al carrer Nou, a l’exterior de l’Ajuntament. Agullana disposa també d’un aparell, situat al carrer Lluís Gomis. El desfibril·lador de Cabanes és al carrer de les Escoles i el de Vilabertran, a la placeta del Sindicat. Masarac el té situat a la plaça Major, a l’Ajuntament. El de Sant Climent Sescebes és al carrer Magre; el de Rabós al carrer de la Plaça i el de Vilamaniscle, al carrer Figueres, davant del dispensari mèdic. El municipi de Pau també compta amb un desfibril·lador fix, ubicat a la plaça Nova. Igual que Bellcaire d’Empordà, que l’ha situat a la travessera del Molí. El desfibril·lador de Garrigoles s’ha col·locat al carrer Escoles. Colera disposa d’un DEA fix, que s’ha emplaçat al carrer de Mar, davant del centre cívic. Portbou compta amb tres aparells, situats al carrer Sant Jordi, al passeig de la Sardana i a la plaça del Mercat. Ultramort té un DEA, a la plaça de la Constitució. El del Far d’Empordà és a la plaça Pau Casals i el de Vila-sacra, a la plaça de la Font. El desfibril·lador de Santa Llogaia d’Àlguema i el d’Esponellà s’han instal·lat al carrer Escoles i a la plaça de l’Ajuntament, respectivament. Sant Julià de Ramis compta amb tres aparells, situats al passatge Xavier Montsalvatge i als carrers Migdia i Major. Camós té un DEA, al carrer Cruanyes, mentre que Riudarenes en té dos, a les avingudes dels Segadors i d’Argimon. Terrades disposa d’un aparell, al carrer Major. El DEA de Sant Llorenç de la Muga és al carrer del Barri; el d’Albanyà, al carrer de Maçanet i el de Beuda, a la plaça Major. Viladasens disposa d’un desfibril·lador, instal·lat a la plaça Major. Igual que Palau de Santa Eulàlia, que l’ha emplaçat al carrer Garrigàs. Begur compta amb tres aparells, als exteriors del consultori mèdic, al carrer Perdiu (nucli d’Esclanyà) i a la plaça Forgas. Finalment, Torroella de Fluvià té dos DEA’s fixos, situats al camí Puig de l’Estany (local social de Vilacolum) i a la façana de l’Ajuntament.

 

Els desfibril·ladors fixos estan ubicats dins de grans columnes que, a més de protegir-los, contenen les instruccions per utilitzar-los i permeten veure l’aparell a molta distància. Se situen sempre a l’exterior (per tal de ser ben visibles, accessibles a tothom i les 24 hores), en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Els aparells estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú procedeix a usar-los, el SEM rep una alerta i immediatament pot enviar atenció mèdica al lloc dels fets.

 

Els desfibril·ladors són automàtics, molt senzills d’utilitzar, de manera que els pot fer servir qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. No obstant, Dipsalut programa accions per ensenyar a utilitzar-los i donar-los a conèixer entre el veïnat de cada municipi a mesura que s’instal·len els aparells. Cal recordar que la instal·lació de desfibril·ladors es fa en el marc del programa Girona, territori cardioprotegit, que suposa la implantació de fins a 650 d’aquests aparells arreu de les comarques gironines per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 desfibril·ladors són fixos. 130, mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil) i 20, lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors...).

 

 

IMATGE: DESFIBRIL·LADOR FIX DE VILADASENS. AUTOR:DIPSALUT

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització