Notícies

 

Dipsalut dedicarà mig milió d’euros més a pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut de les persones

Dipsalut dedicarà mig milió d’euros més a pal•liar els efectes de la crisi sobre la salut de les persones

26/03/2014

Dipsalut dedicarà mig milió d’euros més a pal·liar els efectes de la crisi sobre la salut de les persones

Dipsalut incrementa en mig milió d’euros el pressupost del programa Salut i Crisi per aquest any. L’Organisme dedicarà un milió cinc cents mil euros a accions per disminuir els efectes negatius de la crisi econòmica sobre la salut dels ciutadans de les comarques gironines. El 2013 el gruix de les actuacions del programa van anar dirigides a garantir l’habitatge i els serveis bàsics; a assegurar una alimentació equilibrada i a procurar productes de primera necessitat. En total, 47.808 persones van comptar amb aquestes ajudes.

 

Dipsalut incrementa en mig milió d’euros el pressupost del programa Salut i Crisi per aquest any. L’Organisme dedicarà un milió cinc cents mil euros a accions per disminuir els efectes negatius de la crisi econòmica sobre la salut dels ciutadans de les comarques gironines. Alguns d’aquests efectes són malnutrició, higiene deficient o estrès de llarga durada.

 

Amb el Salut i Crisi, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona dóna suport econòmic a les accions endegades per entitats socials, ajuntaments i consells comarcals destinades a atendre les necessitats bàsiques dels ciutadans de la demarcació. A més, Dipsalut s’encarrega de coordinar aquests ens per evitar duplicitats, fomentar el treball en xarxa i aconseguir la màxima eficàcia i eficiència. Per fer-ho, periòdicament s’organitzen taules de coordinació comarcals.

El programa va néixer l’any passat davant l’evidència que la crisi econòmica perjudica el benestar físic i emocional de les persones i la necessitat de prendre mesures per part de les administracions.

Aquest 2013 va comptar amb un pressupost d’un milió d’euros. El gruix de les actuacions del programa van anar dirigides a garantir l’habitatge i els serveis bàsics; a assegurar una alimentació equilibrada i a procurar productes de primera necessitat. En total, 47.808 persones van comptar amb aquestes ajudes.

Una part important de les accions dutes a terme aquest passat 2013 s’ha centrat a garantir un habitatge digne. En aquest capítol, s’ha invertit uns 369.000 euros, que han revertit en 9.561 persones. Les entitats i administracions locals - amb el suport econòmic i sota la coordinació de Dipsalut - han proporcionat ajudes al lloguer i a la hipoteca; per pagar la calefacció, l’aigua i la llum i per fer reparacions que garantissin la salubritat i l’habitabilitat de les cases.

A l’àmbit de l’alimentació, aquest 2013, s’hi ha destinat prop de 364.000 euros. S’ha invertit en centres de distribució d’aliments, menjadors socials, beques menjador, etcètera. 30.440 persones s’han beneficiat d’aquestes ajudes.

Pel que fa a les accions dirigides al benestar emocional i familiar (higiene, roba i calçat, productes de farmàcia, suport emocional, formació, ajudes per transport...), s’hi ha dedicat cap a 594.000 euros i s’ha ajudat un total de 6.911 persones.

26.000 euros han servit per tirar endavant actuacions d’ocupabilitat (com ara tallers d’ocupació, horts urbans...), que han beneficiat a 896 persones.

En total, 47.808 persones d’arreu de les comarques gironines han comptat amb aquestes ajudes. En la majoria de casos, s’ha atès famílies en què els dos progenitors estan sense feina i amb fills menors d’edat al seu càrrec.

Per coordinar els diferents agents implicats en aquestes accions (un total de 93 professionals), al llarg del 2013 es van dur a terme 72 sessions de treball comarcals.



Imatge: roda de premsa celebrada aquest 25 de març a la Diputació de Girona per presentar les novetats del programa Salut i Crisi pel 2014 i fer balanç del 2013. Autor: Miquel Millan.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització