Programa de formació

FD208k - Curs a distància de primers auxilis psicològics en situacions d'emergència

El curs ofereix formació bàsica en primers auxilis psicològics i en tècniques d’autoprotecció psicològica dirigides específicament als membres dels equips d’intervenció en situacions de crisi.

 

La transformació que ha viscut la nostra societat ha anat acompanyada d'una evolució dels valors i de la manera de sentir i viure els esdeveniments quotidians.

Això ha repercutit també en la manera com les persones i els professionals de les emergències afronten i gestionen els sentiments i les emocions que es generen durant els esdeveniments imprevistos i tràgics.

Davant d'aquestes situacions excepcionals i traumàtiques, i en un moment en què es desborden els mecanismes normals d'afrontament, cal donar eines als professionals per afrontar en primera instància la situació que estan vivint, i per canalitzar i comunicar de manera adequada les males notícies que la majoria de les vegades cal donar, així com preparar-los per afrontar les conseqüències que comporta l'assistència en esdeveniments crítics.

Per altra banda els responsables de gestió de situacions crítiques han de poder prendre decisions en situacions límit de forma ràpida i àgil, a fi de permetre la màxima coordinació dels equips intervinents i l'activació dels protocols corresponents.

Fitxa tècnica

 

Dates: Sessió d’inici presencial: 20 d’abril de 10:00 a 12:00h. (Obligatòria)

Lloc: Dipsalut. Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Edifici Jaume Casademont. C/ Pic de Peguera, 15 (La Creueta)  17003 Girona

Modalitat: en línia

Durada: 20 hores.

Període d'inscripció: del 18 de febrer fins a cobrir les places.

Places: 20

Cost per l'alumne: El curs és gratuït per a tots els alumnes. Us informem que el cost d'aquest curs per a Dipsalut és de 100 euros per alumne/a.

Imparteix: Axios

Destinataris

 

Persones integrants dels equips de primera resposta davant situacions de crisi: cossos de policia, bombers, sanitaris, membres de protecció civil, serveis socials i altres professionals interessades que prestin els seus serveis a l’àmbit territorial de la demarcació de Girona.

Objectius

Objectiu general

Amb l’estudi dels materials lliurats i de les activitats que es plantejaran a l’aula virtual i al fòrum, el curs ofereix formació bàsica en primers auxilis psicològics i en tècniques d’intervenció dirigides específicament als membres dels equips d’intervenció en situacions de crisi.

 

Objectius específics

  •  Familiaritzar-se amb els àmbits d’intervenció i les tasques dels equips d’atenció psicològica en emergències.
  •  Reconèixer les reaccions habituals en situacions d'emergència, la problemàtica i les dificultats que comporten les intervencions en aquestes situacions.
  •  Adquirir coneixements, estratègies i habilitats per a facilitar suport psicològic immediat a les víctimes de diferents esdeveniments crítics.
  •  Conèixer l'impacte psicològic de les emergències en els professionals que hi intervenen.

Temari

1. Conceptes bàsics. La psicologia d’emergències
2. Reaccions i trastorns psíquics associats a les situacions de crisi
3. El procés de dol.
4. Els infans i els adolescents davant la mort
5. El contacte amb l’escenari i amb les víctimes
6. Comunicació de males notícies
7. La intervenció psicològica. Tècniques i habilitats
8. Intervenció davant d’intents d’autòlisi
9. Les víctimes ocultes (els professionals de les emergències)

Metodologia

 

Sessió de presentació presencial de dues hores (5 de novembre de 10.00 a 12.00 h) on s’explicaran els objectius generals del curs i la manera de treballar amb la plataforma del Moodle.

A fi de facilitar l’adquisició de les competències i els objectius presentats, es treballaran els materials a l’aula virtual, al mateix temps que s’aniran realitzant activitats pràctiques i de reflexió. El curs s’impartirà a partir dels continguts teòrics bàsics que es presentaran a través de material online, exercicis i casos pràctics, la participació i reflexió tindrà lloc al fòrum de la plataforma.

Pels dubtes personals, els estudiants es comunicaran amb les tutores per via correu electrònic. El fòrum serà l’espai de treball i de participació destinat a plantejar les diferents consultes, dubtes o comentaris que puguin anar sorgint durant el desenvolupament del curs.


 

Acreditació

 

Certificat d'assistència amb aprofitament del curs.

Avaluació

És obligatori assistir a la sessió Presencial.

Haver realitzat i superat el 100% de les pràctiques proposades.

Docent

Anny Escatllar Soler
Psicòloga especialista en psicologia de les emergències i integrant de la Unitat de Crisis i Emergències d’Axios Suport Psicològic a l’Administració. 

Materials

 

Material teòric, exercicis, resums, bibliografia i enllaços, penjats a la plataforma en línia Moodle.

Inscripcions

 

El període d'inscripció a aquest curs s'obrirà el proper 18 de febrer de 2020.

La inscripció es fa a través de la web de Dipsalut, podeu clicar la pestanya sol·licitud que hi ha a dalt o bé a través de l'apartat "tramit i gestions".

És molt important que les dades que ens faciliteu a la inscripció siguin completes i correctes. Assegureu-vos que heu escrit correctament el nom, cognoms i número de DNI de l'alumne, així com la seva adreça electrònica.

D’acord amb la Llei 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, us informem que les dades facilitades mitjançant la sol·licitud s’incorporaran a un fitxer automatitzat titularitat de Dipsalut i seran utilitzades únicament per propòsits estadístics i, si escau, per informar-los sobre activitats formatives promogudes per l’organisme, que puguin ser del seu interès. Els titulars de les dades podran exercir els drets d’accés, rectificació, oposició i cancel·lació tot adreçant-se a la Presidència de la Dipsalut.

Tornar

Sol·licitud del curs

FD208k - Curs a distància de primers auxilis psicològics en situacions d'emergència

El curs ja te les places esgotades. Si vols inscriure’t a la llista d’espera, envia un correu electrònic a formacio@dipsalut.cat indicant a l’assumpte el codi del curs (ex. FD208d) i en el cos del text el nom, els cognoms, l’adreça electrònica i el telèfon.

Dades de contacte

Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització