Notícies

 

Cal empoderar l\'envelliment femení i totes les persones que treballen en l\'àmbit de la vellesa

Anna Freixas al seminari sorbe edatisme i gènere organitzat per la Càtedra de la Salut de la UDG

04/10/2023

Cal empoderar l'envelliment femení i totes les persones que treballen en l'àmbit de la vellesa

L’afirmació la va fer doctora en psicologia experta en gènere i envelliment, Anna Freixas Farré, durant el seminari “Envellir en una societat edatista no és fàcil, però tampoc impossible”, organitzat per la Càtedra de Promoció de la Salut de Girona en col·laboració amb Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.

L’acte que va tenir lloc el passat 25 de setembre a l’aula 13 de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Girona i va comptar amb la presentació de Dolors Juvinyà, directora de la Càtedra.


Durant la seva intervenció, Anna Freixas va posar èmfasi en com la societat ha creat models en els què, a mida que passa el temps, les dones es devaluen, passen a estar menys valorades i de l’existència d’un entramat social que dificulta que puguin envellir amb benestar.

Freixas va explicar com és de diferent envellir com a home (maduren), que com a dona (envelleixen), com la socialització marca com envellir i aquest és un camí més complicat per a les dones.

També va posar el focus en els serveis assistencials i com aquests tenen un gran hàndicap no reconeixent l’heterogeneïtat de les persones grans. La doctora experta en envelliment i gènere va insistir en què “aquest problema només es pot solucionar escoltant a les persones i lluitant contra els actuals protocols establerts en els sistemes de salut”.


Per últim va afirmar que actualment no es valora ni la vellesa ni a totes aquelles persones que treballen a l’àmbit de la vellesa, i que “s’ha de fer un replantejament profund d'aquesta etapa de la vida i de tot el que implica per a les dones”.

Anna Freixas Farré, és doctora en psicologia per la Universitat de Barcelona i professora jubilada de la Universitat de Còrdova. Les seves línies de recerca i les seves publicacions tracten fonamentalment sobre gènere i envelliment, per les quals ha rebut el premi Rogeli Duocastella i el Carmen de Burgos. Altres àmbits del seu interès docent i investigador són la coeducació i el feminisme, així com la transformació de la recerca i la docència en psicologia des d'una perspectiva feminista. Ha estat impulsora de la Càtedra d'Estudis de les Dones de la Universitat de Còrdova.

Per saber-ne més podeu visitar la web de la Càtedra de salut de la UDG


 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització