Notícies

 

Dipsalut lliura els nous mapes d\'embornals de risc de cria de mosquit tigre

Dipsalut lliura els nous mapes d'embornals de risc de cria de mosquit tigre

25/05/2011

Dipsalut lliura els nous mapes d'embornals de risc de cria de mosquit tigre

Aquest dimarts 24 de maig, Dipsalut ha lliurat els mapes d’embornals amb risc de cria de mosquit tigre a representants dels nous municipis que s’han cartografiat. Es tracta de poblacions aherides al Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre i que recentment s’han afegit al llistat de municipis gironins on s’ha comprovat que l’insecte hi està establert. Són: Sant Feliu de Guíxols. Santa Cristina d’Aro, Palamós, Riells i Viabrea, Hostalric i Santa Coloma de Farners. Dipsalut, a través del Servei de Control de Mosquits, només realitza les tasques de vigilància i control de la població de mosquit tigre a aquells municipis gironins adherits al Programa. Aquestes accions es fan conjuntament amb els ajuntaments.

 

Aquest dimarts 24 de maig, Dipsalut ha lliurat els mapes d’embornals amb risc de cria de mosquit tigre a representants dels nous municipis que s’han cartografiat. Es tracta de poblacions aherides al Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre i que recentment s’han afegit al llistat de municipis gironins on s’ha comprovat que l’insecte hi està establert. Són: Sant Feliu de Guíxols. Santa Cristina d’Aro, Palamós, Riells i Viabrea, Hostalric i Santa Coloma de Farners.

 

Des de Dipsalut, a través del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, se’ls ha elaborat una sèrie de mapes on es classifiquen tots els embornals del municipi segons el risc que tinguin d’esdevenir punts de cria del mosquit tigre. Bàsicament els perillosos són aquells en els què hi queda aigua estancada. Aquests mapes d’embornals s’elaboren per tal que l’ajuntament sàpiga on ha de fer el tractament antilarvari. Aquest tractament consisteix en dipositar un biocida als embornals de risc per tal d’impedir que hi visquin larves de mosquit. El producte antilarvari s’aplica un cop a la setmana des d’inicis del mes de juny fins l’octubre.

 

L’any passat, Dipsalut ja va elaborar i lliurar els mapes d’embornals de risc als municipis de: Blanes, Lloret de Mar, Tossa, Vidreres, Llagostera, Maçanet de La Selva, Sils, Caldes de Malavella, Riudarenes i Calonge.


A més, l’Organisme s’encarrega de subministrar el producte antilarvari als ajuntaments, de fer una sèrie d’aplicacions i d’ensenyar a les brigades municipals com cal realitzar la resta. Aquestes accions es realitzen als 48 municipis que estan adherits al Programa i amb la col·laboració dels respectius ajuntaments.


El Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits inclou moltes altres accions com aplicar tractaments per eliminar el mosquit tigre en aquells punts i a l’entorn d’on es detecten exemplars adults, controlar constantment la població gràcies a les trampes instal·lades arreu de la demarcació i sensibilitzar els ciutadans de la importància d’evitar que el mosquit criï en els espais privats –on les administracions no poden actuar directament- a través d’accions com el Projecte educatiu del Mosquit Tigre, les brigades informatives o la promoció d’ordenances municipals que instin les persones a implicar-se en la lluita contra el mosquit.


Enguany, fins el moment, el Servei de Control de Mosquits ha fet dues rondes de control de les trampes instal•lades. S’ha constatat que la tasca de lluita i prevenció contra el mosquit duta a terme des del 2009 està essent molt efectiva ja que s’està aconseguint controlar-ne la població. No obstant, s’ha vist que cal incidir encara més en la tasca de conscienciació als ciutadans per evitar que facilitin punts de cria al mosquit ja que s’ha detectat tigre en zones on fins ara no s’havia trobat (en nous punts de Roses, Banyoles i Figueres).


El passat 2010, es van posar 1.197 trampes. En 692 d’elles, ubicades a 38 municipis diferents, es van trobar ous de mosquit. En aquestes poblacions es van realitzar accions de control de la població de l’insecte com l’aplicació de biocida. D’elles, però, només 16 tenien el mosquit establert. Pel que fa a actuacions per alertes de mosquit adult, se’n van fer 293 (106 menys que l’any anterior).


El Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits és pioner a Europa. Dipsalut, a través del Servei de Control de Mosquits, només realitza les tasques de vigilància i control de la població de mosquit tigre a aquells municipis gironins adherits al Programa. Aquestes accions es fan conjuntament amb els ajuntaments.



A la imatge: reunió de treball a la seu del Dipsalut amb representants tècnics d’alguns dels municipis on s’ha detectat recentment el mosquit, representants del Dipsalut i del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització