Notícies

 

Dipsalut lliura els desfibril·ladors mòbils als municipis gironins

Dipsalut lliura els desfibril·ladors mòbils als municipis gironins

22/06/2011

Dipsalut lliura els desfibril·ladors mòbils als municipis gironins

Aquest dimarts 21 de juny Dipsalut ha lliurat un total de 112 desfibril·ladors mòbils a membres d’equips de protecció civil, policies locals, vigilants municipals i altres representants de 53 ajuntaments gironins. Els aparells aniran dins els vehicles dels professionals d’emergències. L’acte s’ha fet al Parc Científic i Tecnològic de Girona. Després s’ha preestrenat el documental “Xoc Vital” realitzat per Televisió de Catalunya. L’audiovisual recull diferents iniciatives europees a favor de la implantació de desfibril·ladors, entre les quals destaca el programa “Girona, territori cardioprotegit” de Dipsalut.


Aquest dimarts 21 de juny Dipsalut ha lliurat un total de 112 desfibril·ladors mòbils (DEA) a membres d’equips de protecció civil, policies locals, vigilants municipals i altres representants de 53 ajuntaments gironins. Els aparells aniran dins els vehicles dels professionals d’emergències.

Podien sol·licitar DEA mòbils els ajuntaments de la demarcació de més de 1.500 habitants amb serveis de primera intervenció. Segons el nombre d’habitants, aquests municipis podien demanar d’un a deu desfibril·ladors.

Els DEA mòbils, o portables, aniran dins els vehicles dels serveis de primera resposta. L’objectiu és facilitar una ràpida intervenció en cas de mort sobtada cardíaca per tal de reduir la mortalitat per aquesta causa.

El lliurament d'aquests desfibril·ladors s’ha fet en el marc d’un acte celebrat a l’Auditori Narcís Monturiol del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona. El president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, ha lliurat els DEA juntament amb un vídeo-tutorial on es mostra pas a pas com cal actuar en cas d’aturada cardíaca i com s’ha d’utilitzar l’aparell. Aquest recurs també es troba disponible en aquest mateix web i al del programa “Girona, territori cardioprotegit” (www.gironaterritoricardioprotegit.cat) i, a més, es dona a totes les persones que participen en els cursos de formació oferts per Dipsalut.

El president en funcions de Dipsalut, Josep Marigó, ha explicat que el “Girona, territori cardioprotegit” és un projecte únic a Europa i ha destacat que amb aquesta iniciativa “acostem als ciutadans la porta dels serveis d’emergències i els impliquem en la tasca de donar oportunitats de vida”.

Els desfibril·ladors mòbils són només una part dels desplegats per l'Organisme. En total Dipsalut desplega una xarxa d’aproximadament 650 desfibril·ladors d’ús públic (entre fixos, mòbils i lliures). Es tracta d’aparells automàtics, molt senzills d’utilitzar i que, a més, compten amb una locució que va indicant a l’usuari què cal fer en cada moment. No suposen cap risc ja que monitoritzen en tot moment el pacient i només donen la descàrrega elèctrica en cas que sigui necessària. Amb la implantació d’aquests aparells arreu de la demarcació, Dipsalut vol facilitar la ràpida intervenció davant casos d’aturada cardíaca. Es preveu que es pugui passar d’un 2% de persones que sobreviuen a una mort sobtada cardíaca a un 20%.

Després de l’acte de lliurament dels desfibril·ladors mòbils, cap a les 19 h, s’ha celebrat la preestrena del documental “Xoc Vital”. Es tracta d’un audiovisual realitzat per Televisió de Catalunya que recull diferents iniciatives europees a favor de la implantació de desfibril·ladors. Entre elles, destaca el programa “Girona, territori cardioprotegit” de Dipsalut. El documental demà mateix, dia 22 de juny, a les 23.40 h a TV3 (dins el programa “Sense ficció”).


Imatge: El president de Dipsalut en funcions, Josep Marigó, lliura un DEA mòbil a la representant d’un ajuntament gironí.

 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització