Notícies

 

12.000 tests per Covid-19

Imatge dels tests adquirits. Autoria: P.Horas/Dipsalut

20/04/2020

12.000 tests per Covid-19

Han estat adquirits per Dipsalut i la Diputació de Girona. Ja s'han lliurat al Departament de Salut, que els distribuirà als hospitals, centres d'atenció primària i geriàtrics de la demarcació. Es tracta de tests ràpids de detecció d'anticossos, que han estat validats pel mateix Departament.

Aquestes proves d'anticossos permeten saber si la persona ha passat la Covid-19 o té certa immunitat davant el virus per algun altre motiu. El test es realitza sobre una mostra de sang i els anticossos que es detecten són les immunoglobulines M i G (IgM / IgG), proteïnes produïdes pel sistema immunitari de la persona, com a resposta defensiva al coronavirus. Les IgM són els anticossos que es produeixen de forma primerenca durant la infecció i les IgG apareixen de forma tardana, persistint al llarg del temps. Es tracta d'una prova molt senzilla de realitzar per part de personal sanitari. Ofereixen resultats en 15 minuts.

Els estudis mostren que la generació d'anticossos enfront els SARS-CoV-2 comença a partir del sisè dia d'inici dels símptomes, en el mateix moment en el que s'observa un descens de la càrrega viral. Als 15 dies, pràcticament el 100% dels individus -tant en casos lleus com greus i, fins i tot, asimptomàtics- n'han generat. Els testos permeten, doncs, detectar la malaltia de diversos dies d'evolució, quan ja s'ha passat i també, els casos asimptomàtics.

 

Distribució a centres sanitaris i residències

En els propers dies, el Departament de Salut distribuirà els tests entre els centres sanitaris i residències geriàtriques de la demarcació de Girona. L'objectiu és que els professionals d'hospitals, centres d'atenció primària i geriàtrics que presenten o han presentat simptomatologia o bé sospiten estar infectats perquè realitzen tractaments d'alt risc a malalts de Covid-19, puguin fer-se la prova.

A banda d'obtenir informació valuosa per a ells mateixos i per a la protecció de les persones del seu entorn, els tests han de permetre determinar quines persones de primera línia d'atenció han desenvolupat anticossos davant el nou coronavirus. Això facilitarà, entre altres, la redistribuició de tasques per tal de minimitzar riscos i evitar nous contagis. Les proves també ajudaran a conèixer la realitat pel que fa a la incidència del coronavirus entre els professionals sociosanitaris de la demarcació.

 

 

Més de 1.300 tests per a les policies locals gironines

També s'ha reservat un petit percentatge de tests (1.350 unitats) per a professionals dels cossos d'emergències de les comarques gironines, com ara integrants de les policies municipals, que han estat en contacte molt directe amb malalts de Covid-19 i que sospiten patir o haver patit la malaltia. En tots els casos, les proves seran dutes a terme per professionals sanitaris i dins els centres de salut.



Dipsalut ha realitzat aquesta compra de tests de detecció de coronavirus davant l'evidència que resulten imprescindibles per al control de la crisi sanitària, tal i com s'ha remarcat des de diferents organismes de referència com la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes proves permeten confirmar la presència d’un virus que, d’una altra manera, seria totalment invisible per a nosaltres més enllà dels casos en què hi ha clares manifestacions clíniques diferenciades d'altres afeccions com poden ser grips o refredats. Conèixer aquesta informació així com el grau d'immunitat que va adquirint la població és clau per poder definir i implantar mesures efectives per combatre aquesta pandèmia.

La compra de tests se suma a altres accions endegades per l'Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona per tal de facilitar als municipis material de protecció individual que ajudi a reduir el risc de contagi entre la població. En aquest sentit, aquest passat mes de març s'ha distribuït arreu del territori 48.000 mascaretes quirúrgiques reutilitzables, per a l'autoprotecció de professionals de serveis essencials com treballadors socials d'atenció directa, personal de neteja, brigades i altres. Actualment, s'està gestionant la compra de 8.000 mascaretes N95 (FPP2), 15.000 dosificadors de gel hidroalcòholic i 36.000 guants de nitril, així com altres materials sanitaris dirigits, especialment, a treballadors de centres geriàtrics. Es preveu poder-los fer arribar als municipis de la demarcació en el decurs dels propers dies.

 

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització