Notes de premsa

14/01/2011

Dipsalut adjudica definitivament el subministrament i gestió de la xarxa de desfibril·ladors

 

Aquest dijous 13 de gener, el Consell Rector de Dipsalut ha aprovat per unanimitat l’adjudicació definitiva del subministrament, instal•lació i gestió de la xarxa de desfibril·ladors que s’implantarà a la demarcació de Girona.

El Consell Rector de Dipsalut ha aprovat l'adjudicació definitiva del subministrament, instal·lació i gestió de la xarxa de desfibril•ladors a l'empresa MC Infortecnica SL, d'acord amb l'informe tècnic i la proposta de la Mesa de contractació.

L'aparell subministrat per MC és un desfibril•lador automàtic, és a dir, diagnostica l’aturada cardíaca i només emet la descàrrega elèctrica en cas de ser necessari i sense necessitat que la persona que l’utilitzi realitzi cap acció determinada per tal d’efectuar la descàrrega. Per la seva simplicitat, aquest tipus d’aparells permeten a persones inexpertes utilitzar-los amb èxit. A més, el desfibril•lador triat dóna instruccions sonores des que s’obre i permet col•locar els elèctrodes de manera intuïtiva.

Dipsalut ha adjudicat aquest servei per un import màxim d’1.770.000 euros. El contracte inclou els desfibril·ladors, les cabines que protegiran els desfibril•ladors fixes, la instal•lació dels aparells, la gestió i el manteniment de la xarxa i el seguiment constant i telematitzat de l’estat de cada aparell.

L’Organisme cedirà gratuïtament als municipis de la demarcació fins a 650 desfibril·ladors. Fins a 500 d’aquests aparells seran fixes. La resta seran portables. Els fixes, aniran dins cabines situades a l’espai públic: façanes d’equipaments municipals com ajuntaments, poliesportius, estacions de tren i d’autobusos...i enmig de places o carrers de gran afluència de persones. Aquestes cabines contindran les instruccions per utilitzar-lo en diversos idiomes i la cadena de supervivència, és a dir, l’explicació de tots els passos que cal seguir des que ens trobem davant una possible aturada cardíaca. Les cabines estan connectades telemàticament amb el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Quan s’obren donen un avís automàtic al SEM que, gràcies a un sistema de georeferenciació, pot saber quina és la cabina que ha donat l’alerta i enviar immediatament una ambulància a la zona.

La resta de desfibril·ladors seran mòbils: estaran en vehicles d’equips d’emergències (policia, vigilants municipals, protecció civil...) o serviran per a cobrir activitats de temporada (platges, pistes d’esquí...) o esdeveniments puntuals que congreguin un nombre important de persones (concerts, festes majors, curses populars, esdeveniments esportius...).

Cada municipi disposarà de, com a mínim, un desfibril•lador. La resta es distribuiran segons el nombre d’habitants i altres criteris com els equipaments considerats de risc. Aquests criteris vénen marcats per un estudi d’ubicació idònia dels aparells realitzat per la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i dirigit pel doctor Ramon Brugada. La ubicació definitiva de cadascun dels aparells s’acabarà definint amb cadascun dels ajuntaments. Amb aquesta distribució es garanteix una cobertura tant territorial com poblacional amb l’objectiu de reduir al màxim el temps d’actuació i d’activació dels serveis d’emergències.

Els detalls del projecte es donaran a conèixer públicament el dia 1 de febrer. En aquesta data també s’ha organitzat un acte per als alcaldes i alcaldesses dels municipis de la demarcació de Girona per tal de mostrar-los l’aparell escollit, el seu funcionament i donar-los tota la informació sobre el programa. Es preveu que els ajuntaments puguin sol•licitar els desfibril·ladors a Dipsalut des del dia 7 de febrer i fins el 18 de març. Posteriorment es definirà la destinació de cadascun dels aparells. Està previst començar a instal·lar-los abans de l’estiu. Dipsalut els cedirà en propietat als consistoris.

L’objectiu del programa “Girona, territori cardioprotegit” de Dipsalut és evitar morts sobtades. Segons els experts, cada any moren a Catalunya 3.500 persones per mort sobtada. L’evidència científica ens diu que, si la intervenció amb un desfibril·lador es produeix al primer minut, la recuperació del ritme cardíac és del 90 %.

Amb aquesta iniciativa, la demarcació de Girona es convertirà en el territori cardioprotegit més gran d’Europa.

Per a més informació:
Noemí Guillem, Difusió de Dipsalut.
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 69901278

 

Fotografies

Dipsalut adjudica definitivament el subministrament i gestió de la xarxa de desfibril·ladors

Descarrega original

desfibril·lador escollit per Dipsalut

Dipsalut adjudica definitivament el subministrament i gestió de la xarxa de desfibril·ladors

Descarrega original

desfibril·lador escollit per Dipsalut

Descarregar totes les fotografies en format original

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització