Notes de premsa

21/12/2023

El programa «Girona, territori cardioprotegit» arriba als 1.060 aparells i reforça les accions formatives per a la ciutadania

Des que es van instal·lar els primers desfibril·ladors del programa “Girona, territori cardioprotegit”, l’any 2011 fins ara, s’han recuperat 92 persones en el moment de l’aturada cardíaca utilitzant algun del miler de desfibril·ladors de la xarxa que Dipsalut, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, ha implantat i gestiona arreu de la demarcació. En aquests 12 anys, s’han registrat 828 usos dels DEA (desfibril·ladors externs automatitzats), fins a 15 de desembre de 2023.


En total, i després de la darrera ampliació que va suposar la segona fase del projecte iniciada l’octubre de 2022, els municipis gironins compten amb 1.060 aparells, dels quals 611 estan ubicats a l’espai públic, dins de cabines adherides a façanes d’equipaments de places i carrers dels 221 municipis gironins. A aquests cal afegir-hi els 334 DEA mòbils, que van dins els vehicles dels cossos d’emergències (policies, protecció civil, Mossos d'Esquadra...). A més, el programa compta amb 115 unitats DEA que cedeix puntualment per a cardioprotegir esdeveniments concrets, com ara proves esportives o actes socioculturals, amb una important assistència de públic.


Recordem que el Ple de la Diputació de Girona del mes de març d’aquest any va aprovar un crèdit extraordinari de 875.000 euros amb el que Dipsalut ha renovat 251 desfibril·ladors més. Les tasques de renovació dels primers aparells implantats als espais públics varen acabar aquest 5 de desembre, i es té previst que continuïn l’any que ve. Amb aquestes xifres la demarcació de Girona es converteix en el territori cardioprotegit més gran d’Europa, i actualment és un referent en l’àmbit europeu.

El darrer cas de persona recuperada gràcies a la utilització d’un desfibril·lador del programa “Girona, territori cardioprotegit” ha passat a Sant Antoni de Calonge, al Baix Empordà. Va tenir lloc el 26 de setembre, quan un home de 60 anys va patir un desmai a la via pública i la Policia Local de Sant Antoni de Calonge el va poder recuperar gràcies a un DEA mòbil.


El 2023 ens hem apropat més a la ciutadania


Aquest 2023 hem reforçat les accions formatives per a la ciutadania, organitzant tallers en esdeveniments on hi ha molta afluència de públic. Així hem començat una col·laboració amb el Festivalot i la Fira de Mostres de Girona, on hem tingut una molt bona acollida entre el públic assistent. Concretament, al Festivalot hi varem ser presents 2 dies, el 27 i 28 de maig, amb tallers pensats per a famílies.


A la Fira de Mostres la formació es va fer el dia de més afluència, l’1 de novembre, també amb molt bona acollida per part dels visitants. En aquesta mateixa línia, el 14 de desembre, hem organitzat un taller per a conscienciar de la importància de tenir un desfibril·lador a prop i saber-lo utilitzar al barri de La Font de la Pòlvora de Girona.
La intenció de Dipsalut és ampliar el nombre d’esdeveniments on fem tallers DEA el 2024, amb especial atenció a aquells on hi assisteix un públic familiar.


També cal destacar la demanda creixent de cursos de pautes bàsiques d’actuació per part dels municipis, de 4 hores de durada. El segon semestre de 2023 han sigut 11 els ajuntaments de la demarcació de Girona que ens ho han sol·licitat. Una demanda que va clarament a l’alça si tenim en compte que el primer semestre d’aquest any ens varen sol·licitar cursos DEA 6 municipis, i que, per aquest primer semestre de 2024 ja tenim 16 sol·licituds (Llívia, Cervià de Ter, Sant Feliu de Buixalleu, Mollet de Peralada, Pontós, Tossa de Mar, Banyoles, Colera, Ullastret, Massanes, Arbúcies, Llagostera, Les Preses, Vilafant, Santa Cristina d’Aro i Rupià).


Tot i que no és necessària formació prèvia per al seu ús, l’Organisme ofereix cursos (per als diferents perfils d’usuaris), tallers i altres accions formatives, totes elles gratuïtes. D’aquesta manera s’aconsegueix transmetre les pautes bàsiques d’actuació davant diferents situacions i com usar els desfibril·ladors de manera idònia. Les activitats formatives també permeten sensibilitzar sobre la necessitat d’actuar de manera decidida, ajuden a perdre la por a fer-ho i permeten resoldre dubtes habituals com, per exemple, els diferents símptomes d’infart en dones i en homes.

Tots podem salvar una vida


Cada dia entre 8 i 10 persones pateixen una aturada cardíaca a Catalunya. La manera més efectiva d’impedir-ho és utilitzant un desfibril·lador extern (DEA) i realitzant les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP) en els primers minuts. Sense oblidar-nos la trucada immediata al telèfon d’emergències (112).
En cas de trobar-nos davant una possible parada cardíaca, cal seguir els passos de l’anomenada “cadena de supervivència”:


• Cal apropar-nos a la víctima i comprovar si està conscient i si respira.
• Cal demanar ajuda a les persones que hi ha a la vora i trucar al telèfon d’emergències: l’112. És recomanable realitzar aquesta acció mentre ja es va a buscar el desfibril·lador més proper.
• Si disposem d’ajuda, cal que algun dels testimonis iniciï de seguida les maniobres de RCP, que inclouen les compressions toràciques.
• Un cop som davant el desfibril·lador (DEA), hem d’obrir-ne la caixa amb decisió, agafar-lo i córrer per portar-lo fins on és la víctima.
• Un cop som al lloc dels fets, hem d’obrir l’aparell i escoltar i anar seguint les instruccions que ens dona la locució.
 

Fotografies

El programa «Girona, territori cardioprotegit» arriba als 1.060 aparells i reforça les accions formatives per a la ciutadania

Descarrega original

El 27 i 28 de maig de 2023, varem ser presents al Festivalot amb tallers DEA pensats per a famílies amb un gran èxit de d'assistència.

El programa «Girona, territori cardioprotegit» arriba als 1.060 aparells i reforça les accions formatives per a la ciutadania

Descarrega original

l'1 de novembre de 2023 hem portat per primera vegada un taller del programa "Girona, territori cardioprotegit" a la Fira de Mostres de Girona.

Descarregar totes les fotografies en format original

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització