Notes de premsa

28/04/2011

S'inicia la segona fase del Projecte educatiu del mosquit tigre

 

Des d’ara i fins al juny, més de 6.000 nens i nenes de 5è de primària de 200 escoles gironines estan participant en la segona fase del Projecte educatiu del mosquit tigre. Aquesta segona fase consisteix en fer un mostreig de possibles larves d’aquest mosquit. El Projecte educatiu del mosquit tigre és una iniciativa de Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter. Busca sensibilitzar la població - a través de l’acció educativa a l’escola- de l’impacte del mosquit alhora que dóna eines per impedir-ne la reproducció.


El Projecte educatiu està dividit en dues fases. En la primera, programada de gener a abril, tècnics del Servei de Control de Mosquits visiten les escoles per fer-hi xerrades-taller. Hi expliquen què és el mosquit tigre, quin és el seu cicle de vida, quins ambients són els més favorables per al seu desenvolupament o com evitar-ne la reproducció. Des d’ara i fins al juny, es realitza la segona fase que consisteix en un treball de camp pel que es lliura un kit d’entomòleg a cada alumne amb tot el material necessari per elaborar mostreigs i recollir larves de mosquit. Els mestres fan arribar el material al Servei que, amb aquestes dades, pot ampliar la informació que obté gràcies als seus controls periòdics. Es preveu obtenir els resultats d’aquest mostreig a principis d’estiu, quan totes les escoles ja hagin realitzat el treball de camp i enviat les mostres al laboratori.



Enguany es fa la tercera edició del Projecte. Hi participen 203 escoles de la demarcació de Girona -el 80% dels centres. S’han fet 213 xerrades per a un total de 6.200 alumnes de 186 col·legis. En les 17 escoles on els alumnes del cicle ja havien assistit a la xerrada-taller, s’ha escollit fer només la part pràctica d’aquest projecte. Des de la primera edició, el Projecte educatiu del mosquit tigre s’ha implantat amb èxit arreu de la província de Girona. Tot i això, la comarca de La Selva és la més participativa, probablement, perquè és la zona on el problema es troba més arrelat.


A través de l’acció educativa a les escoles, la informació arriba als adults. Els nens i nenes transmeten el que han après als seus pares i insisteixen en seguir les recomanacions per evitar, tant com sigui possible, la reproducció del mosquit. A més, a través del treball de camp, els adults participen en la recollida de mostres, de manera que també se sensibilitzen sobre els riscos i la prevenció enfront el mosquit tigre. Aquesta tasca de conscienciació és bàsica ja que es calcula que, si cada persona es responsabilitzés d’evitar que el mosquit tigre criï a casa seva, es reduiria un 70% la supervivència de l’insecte.


Des del 2009, Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits desenvolupen el Programa de vigilància, seguiment i control del mosquit tigre que inclou accions com ara l’aplicació de biocides als embornals de places i carrers per matar-ne les larves. A les administracions, però, els resulta molt més difícil actuar en espais privats. Per aquest motiu, l’Organisme de Salut Pública impulsa iniciatives d’informació i sensibilització a la població com el projecte educatiu del mosquit tigre.



Imatge: alumnes de 5è de primària de l'Escola Montserrat de Sarrià de Ter buscant larves de mosquit a l'hort de l'escola.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització