Notes de premsa

13/07/2011

Demostració pública de l’ús dels desfibril·ladors a Sant Pau de Segúries

 

Aquest dimarts 12 de juliol, a les 18 h s’ha celebrat una demostració per mostrar als veïns i veïnes de Sant Pau de Segúries com funcionen els desfibril·ladors implantats per Dipsalut. S’ha fet al Casal del Poble "El Molí" i ha comptat amb un centenar d’assistents.

L’acte ha començat amb una explicació del Programa Girona, territori cardioprotegit que consisteix en la implantació de fins a 650 desfibril·ladors d’ús públic pràcticament a tots els municipis de la demarcació de Girona.

Després, els tècnics del Grup de Recerca Salut i Atenció Sanitària de la Universitat de Girona – a qui Dipsalut ha encarregat realitzar aquestes demostracions- han exposat les característiques dels desfibril·ladors implantats per l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona, entre les quals destaca el fet que són automàtics i que, en el cas dels fixos, estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

Posteriorment s’han dut a terme simulacions de casos d’aturada cardíaca extrahospitalària en les què s’ha fet participar al públic assistent. S’ha mostrat quins passos cal seguir davant una situació com aquesta (l’anomenada “cadena de supervivència”): veure si la persona respira i si està conscient, demanar la col·laboració d’algun vianant per –si és possible- repartir les tasques i guanyar temps, trucar al telèfon d’emergències (l’112), córrer a buscar el desfibril·lador més proper, portar-lo ràpidament al lloc dels fets, obrir-ne la tapa, seguir les indicacions de veu que dóna i, finalment, esperar els equips d’emergències.

Els tècnics han insistit en com cal usar l’aparell. Han explicat que cal descobrir el tors de la víctima, col·locar els elèctrodes tal i com indica el desfibril·lador (un dalt del pit i l’altre a la zona de les costelles) i apartar-se de la víctima quan l’aparell ho diu ja que, en aquest moment, procedeix a donar la descàrrega. Les persones del públic han pogut practicar amb el desfibril·lador i el maniquí de simulacions.

En les simulacions, s’ha demostrat que usar l’aparell no implica cap risc ja que el desfibril·lador analitza en tot moment les constants de la víctima i només dóna la descàrrega si ho determina necessari.

Aquestes demostracions públiques s’inclouen dins el pla de comunicació i formació del programa Girona, territori cardioprotegit. L’objectiu és combatre les possibles limitacions psicològiques a l’hora d’usar els desfibril•ladors. S’ofereixen als municipis a mesura que es van implantant els desfibril·ladors i són complementàries als cursos de formació dirigits als que seran els principals usuaris dels aparells (policies locals, conserges de poliesportius i altres equipaments municipals, vigilants...).

Les properes demostracions públiques de l’ús dels desfibril·ladors es faran a: Cornellà de Terri (14 de juliol a les 20 h al Local Polivalent Can Font, nucli de Borgonyà), Palau-Sator (15 juliol, 19 h, consultori municipal, c/ Extramurs), Sant Miquel de Fluvià (19 juliol, 19 h, Centre Cívic), Besalú (20 juliol, 18.30 h, a les instal·lacions de la Piscina Municipal), Sant Julià del Llor i Bonmatí (22 de juliol, 19 h, Centre Cívic de Bonmatí), Guils de Cerdanya (26 juliol, 18 h, local social de Guils, camí del bosc), Bolvir (26 de juliol, 18 h, lloc pendent de concretar), Jafre (27 de juliol, 20 h, sala d'actes de l'Ajuntament), Vilallonga de Ter (28 de juliol, pendent concretar hora i lloc) i a Espinelves (29 de juliol, 19 h al poliesportiu- centre cívic i cultural).



Imatge: demostració duta a terme a Sant Pau de Segúries. Font: Ajuntament de Sant Pau de Segúries.



Per més informació:
Noemí Guillem, Difusió de Dipsalut.
nguillem@dipsalut.cat
972414720, 699012787

Fotografies

Demostració pública de l’ús dels desfibril·ladors a Sant Pau de Segúries

Descarrega original

demostració duta a terme a Sant Pau de Segúries el 12 de juliol de 2011

Demostració pública de l’ús dels desfibril·ladors a Sant Pau de Segúries

Descarrega original

demostració duta a terme a Sant Pau de Segúries el 12 de juliol de 2011

Demostració pública de l’ús dels desfibril·ladors a Sant Pau de Segúries

Descarrega original

demostració duta a terme a Sant Pau de Segúries el 12 de juliol de 2011

Descarregar totes les fotografies en format original

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització