Notícies

 

Dipsalut col·labora amb els referents de benestar comunitari de les ABS per a dissenyar activitats d’exercici físic que s’adapten a les característiques particulars dels pacients

Grup de Viladamat de l'activitat de Benestar Comunitari del Programa d'Activitat Física de Dipslaut

31/08/2023

Dipsalut col·labora amb els referents de benestar comunitari de les ABS per a dissenyar activitats d’exercici físic que s’adapten a les característiques particulars dels pacients

L’objectiu és que les persones usuàries coneguin i valorin els beneficis de l’exercici físic per a la salut i que, gràcies a això, incorporin l’activitat física a la seva vida quotidiana, contribuint a l’apoderament de les participants.

Fins ara, s’han dut a terme activitats de benestar comunitari a Figueres, Llançà, Viladamat, l’Escala, Cassà de la Selva i Roses, i es crearan grups nous en d’altres municipis d’aquí a finals d’any, com ara Blanes, on davant l’augment de consultes amb malestar emocional (problemes d’ansietat i estat d’ànim) que es reben a nivell d’atenció primària posaran en marxa un grup psicoeducatiu de Benestar emocional i autocura.

La relació de l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona amb les Àrees bàsiques de salut de les nostres comarques ja ve de lluny, però arran del projecte pilot “Activa’t amb la natura”, que es va posar en marxa el 2021, s’ha reforçat el vincle amb els Referents de Benestar Comunitari, els REBEC. Ells són els connectors entre les necessitats de les persones usuàries de les ABS i el nostre Programa d’Activitat Física.

Aquesta figura ha esdevingut clau per a posar en marxa grups de pacients amb patologies diverses dins el Programa d’Activitat Física de Dipsalut, com poden ser l’obesitat, malalts recurrents, la diabetis, persones amb fibromiàlgia o malestar emocional.

Un dels municipis on ara mateix hi ha actiu un d’aquests grups que fan activitats de benestar comunitari és a Viladamat (Alt Empordà).
Tal com explica la fisoterapeuta de l’Àrea Bàsica de Salut de l’Escala, Anna Ferrer, “aquest projecte sorgeix de la implementació dels fisioterapeutes a dins de l’atenció primària, que juntament amb els equips de benestar emocional i comunitari, es treballa per a millorar la salut del pacient i promocionar un estil de vida més actiu i més saludable”

L’activitat, que va començar a finals de juliol, consta de 10 sessions amb freqüència setmanal que ha dissenyat a mida el dinamitzador de l’equip de Dipsalut, Joan Carles Mora, en coordinació amb l’equip de l’ABS de l’Escala, per a les pacients amb fibromiàlgia i patologies associades a la mobilitat. Tal com ens explica el dinamitzador “les activitats les fem sempre en el medi natural i aprofitant els itineraris saludables i els parcs de salut que tenim en els municipis”.
Aquesta en concret consta d’un primer bloc d’escalfament, una caminada de marxa nòrdica seguint els itineraris saludables de Dipsalut, una píndola de salut, i un bloc d’estiraments finals amenitzats amb música.

Rosa Martí, una de les components del grup, veïna de l’Armentera, explica que fa 30 anys que pateix fibromiàlgia i fatiga crònica: “cada dia em fa mal tot el cos i no em mouria de casa, i aquí he trobat un grup molt maco que em motiva a esforçar-me, faig exercici i m’ho passo bé”.


En el mateix sentit s’expressa la Maria Cinta Noguera, veïna de Viladamat, que es va trencar el fèmur i li van receptar que havia de caminar sovint “m’agrada molt la gimnàstica que fem amb en Joan Carles Mora”.

La Montserrat Garcia, també és de Viladamat, ella pateix mal d’esquena i explica com des el CAP de l’Escala li varen proposar formar part d’aquest grup i des de llavors que està encantada : “ens sentim molt bé, fem la marxa nòrdica, estiraments amb música, la veritat és que tot perfecte”.

Podeu veure el vídeo de l’activitat de benestar comunitari de Viladamat clicant aquest enllaç del nostre canal de Youtube:

https://youtu.be/OVdsKHqrXGo?si=LYSaMMjThUANb8Ck





Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització