Notícies

 

Dipsalut revisa prop de 700 piscines d’ús públic

Dipsalut revisa prop de 700 piscines d'ús públic

29/06/2011

Dipsalut revisa prop de 700 piscines d’ús públic

Aquest estiu Dipsalut revisa 679 piscines d’ús públic de 184 municipis de la demarcació. Es tracta d’instal·lacions tant de titularitat pública com privada, com ara piscines municipals, de càmpings o d’hotels. L’Organisme n’analitza tant les condicions higièniques com les arquitectòniques per tal de garantir que són segures per a la salut de les persones. En cas de detectar deficiències, indica les mesures correctores pertinents als ajuntaments afectats. Dipsalut també ofereix cursos de formació gratuïts a les persones responsables d’aquests equipaments i a les que s’encarreguen directament del seu manteniment.

 

Dipsalut revisa un total de 679 piscines d’ús públic de les comarques gironines. Ho fa dins els programes d’avaluació higiènica i sanitària de les piscines d’ús públic i el de suport a la gestió del risc derivat de les piscines d’ús públic de titularitat i/o gestió municipal. Són “piscines d’ús públic” totes aquelles que poden ser utilitzades per qualsevol persona (encara que calgui pagar una entrada per accedir-hi) com ara les municipals, les de parcs aquàtics, d’hotels, càmpings, centres esportius... En aquestes instal·lacions hi poden confluir riscos per a la salut dels usuaris que poden estar associats a elements arquitectònics poc apropiats, al deficient manteniment de les instal·lacions o a una insuficient qualitat sanitària de l’aigua.
 

Garantir la salubritat de les piscines d’ús públic - públiques i privades- és una competència dels ajuntaments. Dipsalut els dóna suport en aquesta tasca assumint aquests serveis de revisió, avaluació i control i recomanant les mesures correctores necessàries per tal que es pugui garantir la salubritat d’aquestes equipaments i es compleixi perfectament la normativa vigent en aquest àmbit. Aquest any 2011, són 184 els municipis els que han sol•licitat aquest suport a Dipsalut.
 

El servei comença amb una primera visita en què els tècnics examinen les piscines que el municipi sol·licita que s’avaluïn. Prenen mostres d’aigua i revisen els vasos, l’entorn de la piscina, el paviment, el magatzem de productes químics i el conjunt de les instal·lacions. Es mira si els nivells de desinfectant i PH són correctes, si aquests productes s’apliquen adequadament, si l’aigua està lliure de bacteris i paràsits, si els vasos estan nets (lliures d’algues, sòlids i escumes), si es renova suficientment l’aigua, si l’entorn de la piscina és higiènic i segur o bé si té elements lliscants o perillosos, si els productes químics estan degudament envasats i etiquetats, si el magatzem només és accessible a persones autoritzades...L’objectiu és determinar si s’està fent una gestió i un manteniment adequats de l’equipament. Els resultats es comuniquen a l’ajuntament pertinent. Si hi ha alguna deficiència, es fa saber de manera immediata i es recomanen mesures correctores. Un cop efectuades, es fa una nova inspecció i controls analítics per assegurar que les accions hagin estat efectives. L’Organisme també dissenya plans de gestió i autocontrol adaptats a les peculiaritats de cadascun dels equipaments i s’encarrega de fer-ne el seguiment.


L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona també ofereix cursos gratuïts a les persones responsables d’aquests equipaments i a les que s’encarreguen directament del seu manteniment. Els participants hi aprenen la normativa vigent, quines són les propietats i característiques fisicoquímiques de l’aigua, les característiques generals d’una piscina, el seu funcionament i manteniment, els riscos sanitaris que pot comportar i com aplicar correctament els diferents programes de gestió i autocontrol.



Imatge: una tècnica de CECAM (empresa proveïdora de serveis de Dipsalut) comprovant els nivells de PH i desinfectant de l’aigua de la piscina municipal de La Tallada d’Empordà.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització