Notícies

 

Dipsalut comença a instal·lar els desfibril·ladors fixos de la ciutat de Girona

Dipsalut comença a instal•lar els desfibril·ladors fixos de la ciutat de Girona

12/12/2012

Dipsalut comença a instal·lar els desfibril·ladors fixos de la ciutat de Girona

Aquest desembre Dipsalut preveu instal·lar 15 desfibril·ladors fixos a la ciutat de Girona. Paral·lelament, l’Ajuntament de Girona està realitzant les tasques d’adequació dels espais on s’han d’instal·lar la resta d’aparells; a la ciutat n’hi haurà un total de 32. Aquestes tasques formen part del programa “Girona, territori cardioprotegit”, que preveu la implantació de fins a 650 desfibril·ladors d’ús públic arreu de les comarques gironines. L’objectiu és facilitar una ràpida resposta en cas d’aturada cardíaca.

 

Aquest 12 de desembre, l’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona ha començat les tasques d’instal·lació dels desfibril·ladors fixos a la ciutat de Girona.

 

Es preveu que en els propers dies quedin instal·lats i en ús quinze desfibril·ladors fixos. S’ubicaran en els següents punts: carrer Àngel Serradell, número 8 (façana escola bressol L’Olivera); carrer Germans Lumière (façana pavelló de Vila-roja); carrer Taga, 9 (exteriors piscina municipal Can Gibert del Pla); carrer Ferran Soldevila, 1 (estació d’autobusos); plaça Catalunya (al costat Girocleta); plaça Miquel de Palol (façana sortida aparcament); passeig d’Olot (exterior pavelló municipal de Santa Eugènia); plaça de l’Om (façana biblioteca Just M. Casero); plaça Marquès de Camps (illa central); carrer Pou Rodó, 4 (exteriors Oficina Municipal d’Habitatge); carrer Santa Eugènia amb carrer Guilleries; carrer Berenguer Carnicer, 1 (sota la via, al costat de la rotonda del rellotge); carrer Barcelona amb carrer Cassià Costal; carrer Joaquim Riera, 20 (façana escola bressol Garbí) i carrer Emili Grahit (biblioteca i centre d’art).


Paral·lelament, l’Ajuntament de Girona està realitzant les tasques d’adequació dels espais on s’han d’instal·lar la resta de desfibril·ladors fixos; a la ciutat n’hi haurà un total de 32.


Els desfibril·ladors fixos estan ubicats dins de grans columnes que, a més de protegir-los, contenen les instruccions per utilitzar-los i permeten veure l’aparell a molta distància. Se situen sempre a l’exterior (per tal de ser ben visibles, accessibles a tothom i les 24 hores), en emplaçaments considerats clau, per ser molt concorreguts o perquè s’hi realitzen activitats considerades de risc. Els aparells estan connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú procedeix a usar-los, el SEM rep una alerta i immediatament pot enviar atenció mèdica al lloc dels fets.


Fins el moment, l’Organisme de Salut Pública ha instal·lat 246 desfibril·ladors fixos a 163 municipis gironins.


Cal recordar que la instal·lació de desfibril·ladors es fa en el marc del programa “Girona, territori cardioprotegit”, que suposa la implantació de fins a 650 d’aquests aparells arreu de les comarques gironines per tal de reduir el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca extrahospitalària. 500 desfibril·ladors són fixos. 130, mòbils (van dins els vehicles dels serveis de primera resposta com policies locals o equips de protecció civil. Es van lliurar el mes de juny de 2011) i 20, lliures (Dipsalut els cedeix de manera puntual per cardioprotegir activitats com curses populars, festes majors...).


Tots els aparells són automàtics, molt senzills d’utilitzar, de manera que els pot fer servir qualsevol persona, sense necessitat de formació prèvia. No obstant, Dipsalut programa accions per ensenyar a utilitzar-los i donar-los a conèixer entre el veïnat de cada municipi a mesura que s’instal·len.


Els desfibril·ladors implantats per Dipsalut ja han permès recuperar quatre víctimes de parada cardiorespiratòria.

 

Imatge: instal·lació del desfibril·lador de plaça Catalunya. Autor: Martí Artalejo. Imatge cedida per l'Ajuntament de Girona.

Dades de contacte

Parc de Recerca i Innovació de la UdG

Edifici Jaume Casademont

C/ Pic de Peguera, 15

La Creueta - 17003 - Girona

Tel. 972 41 47 20 - Fax. 972 41 47 30

info@dipsalut.cat

Localització